To ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV καμουφλάρεται και μας αποκαλύπτεται!

2020 SKODA ENYAQ iV
To Enyaq iV αποτελεί το 1ο αμιγώς ηλεκτρικό στην 125χρονη ιστορία της Skoda και οι Τσέχοι μας παρουσιάζουν την προ των πυλών έκδοση παραγωγής.

Ο ερχομός του Enyaq iV θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Skoda που προχώρησε στη παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού SUV της με βαρύ καμουφλάζ ώστε να μην γνωρίζουμε από τώρα όλες τις λεπτομέρειες για τη σχεδίαση του, ενώ στη δημοσιότητα δε δόθηκε φωτογραφία ούτε από το εσωτερικό. Όπως και να έχει το σασπένς έχει τη δική του χάρη.

Οι Τσέχοι, που κλείνουν φέτος 125 χρόνια ζωής, αποκάλυψαν ωστόσο σημαντικές λεπτομέρειες για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά με highlights τις πέντε διαφορετικές εκδόσεις από πλευράς ισχύος, την κίνηση στους πίσω αλλά και στους τέσσερις τροχούς -ανάλογα με την έκδοση- και την μέγιστη ισχύ των 306 ίππων της κορυφαίας 4κίνητης έκδοσης. Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Το βασικό μοντέλο της σειράς θα είναι το Enyaq iV 50. Η συστοιχία μπαταριών του έχει ονομαστική χωρητικότητα 55 kWh (καθαρή χωρητικότητα: 52 kWh, σύμφωνα με τη SKoda). Ένας ηλεκτροκινητήρας 148 ίππων (220 Nm ροπής) βρίσκεται στον πίσω άξονα με το σύστημα να προσφέρει αυτονομία έως και 340 χλμ. κατά το πρότυπο WLTP.

Αμέσως μετά έρχεται το Enyaq iV 60 με μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία 62 kWh (καθαρή: 58 kWh), ισχυρότερο ηλεκτρικό μοτέρ 179 ίππων (310 Nm ροπής) και αυτονομία έως και 390 χλμ.

Τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με το Enyaq iV 80. Το ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα είναι ακόμη πιο ισχυρό και αποδίδει 204 ίππους (310 Nm ροπής) και η ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία των 82 kWh (καθαρή: 77 kWh) προσφέρει αυτονομία έως και 500 χλμ.

Ακολουθούν οι δύο κορυφαίες 4κίνητες εκδόσεις που χρησιμοποιούν την ίδια μπαταρία αλλά φέρουν και δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ για τον εμπρός άξονα. Η πρώτη ονομάζεται iV 80X και η απόδοση των μοτέρ της ανέρχεται στους 265 ίππους (425 Nm ροπής), ενώ η δεύτερη που δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις επιδόσεις λέγεται iV vRS με την ισχύ να φτάνει στους 306 ίππους και τα 460 Nm ροπής.

Η κορυφαία έκδοση της γκάμας χρειάζεται μόλις 6,2 δεύτερα για τα 0-100 χλμ./ώρα και η τελική της περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα. Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η αυτονομία μπορεί να φτάσει έως και τα 460 χλμ. Η τελική για τις υπόλοιπες εκδόσεις ανέρχεται στα 160 χλμ./ώρα.

Αναφορικά με τις επιλογές για τη φόρτιση των μπαταριών η Skoda αναφέρει τρεις διαφορετικούς τρόπους με πρώτη από αυτούς τη φόρτιση από οικιακή πρίζα που απαιτεί και το μεγαλύτερο διάστημα. Ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας, για πλήρη φόρτιση ο απαιτούμενος χρόνος βρίσκεται μεταξύ 6-8 ωρών, με Wal Box 11 kW, και πέφτει σε μόλις 40 λεπτά της ώρα για το 80% από σταθμό γρήγορης φόρτισης DC ισχύος 125 kW.

Με διαστάσεις 4.648, 1877 και 1.618 χλστ. για το μήκος, το πλάτος και το ύψος αντίστοιχα, το πρώτο μοντέλο της Skoda που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB, αναμένεται να προσφέρει ευρυχωρία στους επιβαίνοντες (2.765 χλστ. μεταξόνιο) και τις αποσκευές τους, με το χώρο για τις τελευταίες να φτάνει στα 585 λίτρα με τα καθίσματα σε όρθια θέση. Η αεροδυναμική του απόδοση παρουσιάζεται παράλληλα υψηλή με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,27.

Για το εσωτερικό δεν υπάρχει προς το παρόν εικόνα με τη Skoda να αναφέρει την ύπαρξη του Virtual Cockpit και οθόνη αφής με διαγώνιο 13 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων. Οι Τσέχοι αναφέρουν παράλληλα και head up displal επαυξημένης πραγματικότητας και μόνιμη σύνδεση με το internet.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου μοντέλου, έστω με καμουφλάζ, σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των προπωλήσεων με την παραγωγή να ξεκινά στο τέλος του έτους και οι πωλήσεις στις αρχές του επόμενου.

Αρχικά θα είναι διαθέσιμη και η έκδοση “Founder’s Edition”, που είναι εξοπλισμένη με ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη εμφάνιση, στον περιορισμένο αριθμό των 1.895 μονάδων, μια αναφορά στο στο έτος ίδρυσης της εταιρείας, πριν από 125 χρόνια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;