Tips ασφαλούς οδήγησης για φοιτητές!

Η σχολική χρονιά δεν ξεκινάει μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους φοιτητές. Σε αυτό το κείμενο παραθέτουμε βασικά tips, για ασφαλείς μετακινήσεις από και προς τη σχολή σας!

Η φοιτητική ζωή φέρνει πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός νέου. Νέο περιβάλλον, νέες γνωριμίες και νέες απαιτήσεις, διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Μέσα σε όλα αυτά, οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν νέα δεδομένα και αναφορικά με τις μετακινήσεις τους.

Πολλοί φοιτητές σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν στη σχολή τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, μόνο λίγοι δεν είναι και εκείνοι που για πρώτη φορά, χρησιμοποιούν δικό τους όχημα. Πρόκειται για μια δύσκολη και ιδιαίτερη σοβαρή διαδικασία, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή, ελέγχουμε πως τα πράγματα στο αυτοκίνητο είναι στερεωμένα με ασφάλεια
  • Φροντίζουμε ώστε η ορατότητά μας από το πίσω παρμπρίζ να μην εμποδίζεται από κανένα αντικείμενο και να είναι πλήρης
  • Προτού ξεκινήσουμε τις καθημερινές μετακινήσεις, πρέπει να έχουμε εξοικειωθεί με την κίνηση σε μεγάλους δρόμους ή σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Δηλαδή, να έχουμε παρατηρήσει πόσες λωρίδες υπάρχουν, σε ποια σημεία καλούμαστε να αλλάξουμε λωρίδα και πόσο εύκολο (ή δύσκολο) είναι αυτό.
  • Κατά την οδήγηση πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και παρατηρητικοί. Να ελέγχουμε τα σήματα κυκλοφορίας και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, φτάνοντας σε διασταυρώσεις.
  • Ειδικά η είσοδος σε αυτοκινητόδρομο ή λεωφόρο, είναι απαιτητική διαδικασία. Δε χρειάζεται βιασύνη, αλλά αυτοσυγκέντρωση. Για να εισέλθουμε στη λωρίδα κυκλοφορίας του δρόμου, πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή, όταν θα υπάρξει κενό ανάμεσα σε διερχόμενα αυτοκίνητα και να μην “εκβιάσουμε” καταστάσεις.
  • Διατηρούμε πάντοτε αποστάσεις ασφαλείας. Πρέπει να θυμόμαστε πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να φρενάρουμε απότομα. Σε στεγνό οδόστρωμα, συνίσταται να βρισκόμαστε σε απόσταση περίπου 2 δευτερολέπτων (ή 30 μέτρων αν κινούμαστε με 50 χλμ./ώρα) από το προπορευόμενο όχημα. Σε βρεγμένο οδόστρωμα, συνίσταται να βρισκόμαστε στη διπλάσια απόσταση, για λόγους ασφαλείας.
  • Όταν κινούμαστε με 50 χλμ./ώρα, διανύουμε σχεδόν 15 μέτρα/δευτερόλεπτο (όσο το μήκος 3 αυτοκινήτων). Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος του προπορευόμενου αυτοκινήτου, η απόσταση ασφαλείας θα εξαφανιστεί. Για αυτό, πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι και να αντιδρούμε αναλόγως σε οποιαδήποτε κατάσταση.
  • Η κίνηση γίνεται στη δεξιά λωρίδα. Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέρασμα και μετά από την ολοκλήρωσή του, επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση.
  • Δεν αλλάζουμε ποτέ λωρίδα αν δεν ανάψουμε φλας. Επίσης, ελέγχουμε πάντοτε τους καθρέπτες μας για διερχόμενα οχήματα και κυρίως, φροντίζουμε να ελέγξουμε τα τυφλά σημεία του αυτοκινήτου.
  • Εφόσον βρέχει και ο καιρός είναι συννεφιασμένος, είναι χρήσιμο να έχουμε αναμμένα τα φώτα μας και κατά την ημέρα. Κατά την κίνηση με ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα σε βρεγμένο οδόστρωμα, τα αυτοκίνητα αφήνουν σπρέι νερού, που θολώνει το οπτικό πεδίο. Τα φώτα βοηθούν ώστε να δείχνουμε την παρουσία μας στα αυτοκίνητα που κινούνται γύρω μας, αλλά και να ορίζεται ο όγκος του αυτοκινήτου μας
  • Σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος εμπρός, ανάβουμε τα alarm για να δείξουμε πως στα επόμενα οχήματα πως υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Προφανώς, ακολουθούμε τα βασικά μέτρα ασφαλείας όπως χρήση ζώνης (ή κράνους στις μοτοσικλέτες) και ελέγχουμε την κατάσταση του οχήματός μας. Τέλος, είναι σημαντικό να μην οδηγούμε με υπερβολική ταχύτητα, να μην απασχολούμαστε με το κινητό μας και βέβαια, να μην οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι τελευταίες συμβουλές βέβαια, δεν αφορούν μόνο τους αρχάριους, αλλά κάθε οδηγό στο δρόμο…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;