Τελικά τι είναι σωστό κατά το παρκάρισμα; Φλας ή Αλάρμ;

Αλάρμ και η χρήση τους
Συνήθως όταν θέλουμε να παρκάρουμε χρησιμοποιούμε τα φώτα έκτακτης ανάγκης. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να είμαστε σωστοί και βάσει νόμου;

Κινούμαστε ψάχνοντας να βρούμε θέση πάρκινγκ στους δρόμους της πόλης. Ξάφνου μια μεγάλη θέση, ότι πρέπει για το αυτοκίνητο μας, κάνει την εμφάνιση της και εμείς σταματάμε άμεσα θέτοντας ταυτόχρονα σε λειτουργία και τα αλάρμ για να την καπαρώσουμε, πιστεύοντας ότι κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Σωστό; Λάθος… Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.

Διαβάστε επίσης: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; Ο ειδικός μας απαντάει

Όσο και αν η χρήση των αλάρμ, ή φώτων έκτακτης ανάγκης όπως ονομάζονται, είναι αυτό που οι περισσότεροι κάνουμε σχεδόν ενστικτωδώς και μας φαίνεται παράλληλα απόλυτα φυσιολογικό, τόσο λάθος είναι. Επίσης σκεφτείτε ότι αν κάνατε κάτι ανάλογο την ώρα που δίνατε εξετάσεις για να πάρετε το δίπλωμα σας, οι εξεταστές θα σας έκοβαν χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Δείτε επίσης: Τι είναι ο αισθητήρας Λάμδα;

Βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το παρκάρισμα συγκαταλέγεται στους ελιγμούς και ο ΚΟΚ αναφέρει ρητά ότι κατά τη διάρκεια ελιγμών και άρα αλλαγής κατεύθυνσης ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι δείκτες κατεύθυνσης, δηλαδή τα φλας. Αυτό το κάνουμε όχι μόνο για να δείξουμε την πρόθεση μας να σταματήσουμε και να παρκάρουμε αλλά για να δείξουμε παράλληλα σε αυτούς που ακολουθούν σε ποιο κομμάτι του δρόμου (δεξιά ή αριστερά) επιθυμούμε να παρκάρουμε, κάτι βέβαια που κάνουμε με το δέοντα σεβασμό και προσοχή απέναντι στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Και κάτι που προϋποθέτει πως ο πίσω μας σέβεται το γεγονός πως ψάχνουμε να παρκάρουμε (άρα πηγαίνουμε σιγά) και κρατά απόσταση. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως τα αυτοκίνητα με το αυτόματο παρκάρισμα χρειάζονται ενεργοποίηση του φλας για να ξεκινήσουν την διαδικασία παρκαρίσματος και όχι “αλάρμ”.

Ειδικότερα, το άρθρο 21 του ΚΟΚ, περί κανόνων για τους ελιγμούς των οχημάτων αναφέρει χαρακτηριστικά:

1. Ο οδηγός που προτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, οφείλει προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση των λοιπών χρηστών της οδού, οι οποίοι κινούνται πίσω, μπροστά ή πλάι του, ή ετοιμάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους.
2. Πριν από κάθε ελιγμό, ο οδηγός υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του αυτή, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τους δείκτες κατεύθυνσης, αν δε αυτοί δεν λειτουργούν, υποχρεούται να δώσει τα ακόλουθα σήματα με το χέρι:

α) έκταση του βραχίονα για στροφή προς την κατεύθυνση αυτού,
β) Κάμψη του βραχίονα προς τα πάνω για στροφή προς την αντίθετη πλευρά αυτού,
γ) Κάμψη του βραχίονα προς τα κάτω, για τον ελιγμό στάθμευσης.

3. Η προειδοποίηση που δίνεται με τους δείκτες κατεύθυνσης επιβάλλεται να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του ελιγμού και να παύει όταν ολοκληρωθεί ο ελιγμός.

Άρα τα φώτα έκτακτης ανάγκης όχι μόνο δεν χρησιμοποιούνται στην αρχή της εκτέλεσης του ελιγμού για να παρκάρουμε αλλά δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα μέρος της διαδικασίας.

Ο νόμος είναι παράλληλα σαφής και αυστηρός με τους παραβάτες με τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς σε εκείνους που δεν τον τηρούν.

Ειδικότερα, ο ΚΟΚ αναφέρει πως “Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ. Αυτός που επιχειρεί στην οδό συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες της οδού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103…”

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να παρκάρετε, φροντίστε να ενημερώσετε εγκαίρως τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου με τους δείκτες κατεύθυνσης και αφήστε τα αλάρμ για τις καταστάσεις που πραγματικά επιτρέπεται η χρήση τους.

Σύμφωνα με το νόμο η χρήση των αλάρμ στο αυτοκίνητο μας επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση ακινησίας του οχήματος και μόνο όταν η θέση του επί του δρόμου θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τρίτων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;