Το Renault που πάει για ρεκόρ αυτονομίας – Επίδειξη τεχνολογιών από τους Γάλλους

Renault Filante Record 2025

Με βάρους μόλις 1.000 κιλών και μεγάλη συστοιχία μπαταριών ενεργειακής απόδοσης 87 kWh, το μονοθέσιο Renault Filante Record είναι ένα όχημα επίδειξης από τη γαλλική εταιρεία που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Ligier Automotive και ήρθε για να “διαφημίσει” τις τεχνολογίες που εξελίσσει η Renault προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Η γαλλική εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2024

Στόχος της Renault με το Filante Record 2025 είναι επίσης τα ρεκόρ, σε ό,τι αφορά τις τιμές της κατανάλωσης ενέργειας και της αυτονομίας στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δοκιμάζοντας παράλληλα νέες τεχνολογίες και υλικά με στόχο να περάσουν αυτά και στην παραγωγή κάποια στιγμή στο μέλλον.

Εμπνευσμένο από τα 40CV des Records (1925-1926), Nervasport des Records (1934) και Etoile Filante (1956), το μονοθέσιο των Γάλλων δίνει έμφαση στην κορυφαία αεροδυναμική απόδοση με στοιχεία από το αεροναυπηγικό design, αλλά και από την ιστορία της μάρκας. Χαρακτηριστική είναι η σχεδίαση της καλύπτρας της καμπίναςt, οι πλήρως αεροδυναμικά καλυμμένοι τροχοί που δεν κρύβονται κάτω από το αμάξωμα και η θέση καμπίνας στο πίσω μέρος.

Διαβάστε επίσης: Automotivo -Αποκτήστε ετοιμοπαράδοτα Renault με μοναδικά προνόμια

Το βάρος ήταν και αυτό με τη σειρά του μία από τις βασικές προτεραιότητες στη σχεδίαση του Renault Filante Record 2025, το οποί κρατήθηκε στον έναν τόνο παρά το γεγονός ότι το όχημα έχει μήκος 5,12 μέτρων.

Η ίδια προσέγγιση με το εξωτερικό, εφαρμόστηκε και στη σχεδίαση του cockpit που θυμίζει αεροσκάφος από το μέλλον. Η θέση οδήγησης αντλεί την έμπνευσή της από τον κόσμο της αεροπορίας και των διαστημικών ταξιδιών, όπου κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσει την απόδοση, την άνεση και τις επιδόσεις, ενώ και η επιλογή των υλικών ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία. Το κάθισμα του οδηγού, για παράδειγμα, είναι κατασκευασμένο από τεντωμένο καραβόπανο, που μοιάζει με αιώρα, για να είναι ελαφρύ και να προσφέρει βέλτιστη στήριξη.

Το κάθισμα προσαρμόζεται στο σωματότυπο του οδηγού για να νιώθει ένα με το όχημα, ενώ ενισχύεται με λεπτές “λεπίδες” από ανθρακονήματα με υφασμάτινη επένδυση, μια επιλογή εμπνευσμένη και πάλι από την αεροναυπηγική και την αεροδιαστημική.

Το τιμόνι είναι το ορατό στοιχείο μιας πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής ελέγχου: οι λαβές του ελέγχουν τις λειτουργίες επιτάχυνσης, πέδησης και διεύθυνσης χρησιμοποιώντας αμιγώς ηλεκτρονικές τεχνολογίες όπως το steer-by-wire και brake-by-wire, ενώ είναι διακριτικά ενσωματωμένες σε ένα σύνολο 3D εκτύπωσης από ένα υλικό που ονομάζεται Scalmolloy. Στο κέντρο του τιμονιού βλέπουμε μια εύκαμπτη πανοραμική οθόνη τυλιγμένη γύρω από έναν κύλινδρο παρέχει μια καθαρή και άμεση εμφάνιση βασικών δεδομένων, όπως η ταχύτητα, η αυτονομία και οι παράμετροι οδήγησης.

Παράλληλα η τεχνολογία cell-to-pack, που παρέχεται από την Ampere, μεγιστοποιεί την ενεργειακή απόδοση του οχήματος, ενώ, παράλληλα, εξοικονομεί χώρο και βάρος. Οι κυψέλες είναι ενσωματωμένες απευθείας στη μπαταρία χωρίς ενδιάμεσες μονάδες. Αυτή η τεχνική μειώνει το βάρος της μπαταρίας, βελτιστοποιώντας το σχήμα της μπαταρίας και τον διαθέσιμο χώρο. Αυτή ήταν μια μεγάλη πρόκληση για το Renault Filante Record 2025, το οποίο έχει πλάτος μόλις 1,71 μ.

Το όχημα επίδειξης της Renault εφοδιάζεται με ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Michelin σε ζάντες 19 ιντσών. Τα ελαστικά επηρεάζουν κατά 20% περίπου την αυτονομία, πράγμα που σημαίνει ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε αυτό το project. Στην αναζήτηση της αποδοτικότητας, αυτά τα ελαστικά ξεπερνούν και πάλι τα όρια της αντίστασης κύλισης. Ο συντελεστής τους είναι σχεδόν 40% χαμηλότερος, σε περίπου 4 kg/τόνο σε συνθήκες χρήσης, σε σύγκριση με περίπου 6,5 kg/τόνο ενός συμβατικού ελαστικού.

Το Renault Filante Record 2025 θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό στην έκθεση Rétromobile του Παρισιού που θα ανοίξει τις πύλες της στις 5 Φεβρουαρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;