Πιο συχνή η εμφάνιση “μικρών” μοντέλων σε θανατηφόρα τροχαία

2020 έρευνα IIHS θανατηφόρα τροχαία
Νέα έρευνα στις Η.Π.Α. αναφέρει ότι τα μικρά σε μέγεθος μοντέλα κάνουν την εμφάνιση τους συχνότερα σε θανατηφόρα τροχαία έναντι των υπόλοιπων.

Ο Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) είναι ένας από τους ανεξάρτητους οργανισμούς στις Η.Π.Α. που πραγματοποιεί τις δικές του δοκιμές πρόσκρουσης ενώ διεξάγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έρευνες που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα.

Κάθε τρία χρόνιο ο IIHS πραγματοποιεί έρευνα στην οποία συγκρίνει τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους των Η.Π.Α. σε σχέση με τον αριθμό των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν αυτή την περίοδο αλλά και τα χιλιόμετρα που διανύονται. Στην τελευταία σχετική έρευνα του αμερικάνικου οργανισμού με δεδομένα από τις χρονιές 2015-2018, τα αυτοκίνητα μικρού σχετικά μεγέθους (μίνι, σούπερμίινι, μικρά και μικρομεσαία για εμάς τους Ευρωπαίους) έχουν πιο συχνή συμμετοχή σε θανατηφόρα τροχαία έναντι των μεγαλύτερων.

Συγκεκριμένα ο IIHS αναφέρει πως ανά εκατομμύριο ταξινομημένων μοντέλων αυτής της κατηγορίας μεγέθους καταγράφονται κατά μέσο όρο 108 θανατηφόρα τροχαία, τη στιγμή που στα μεγαλύτερου μέγεθος αυτοκίνητα ο μέσος όρος θανατηφόρων τροχαίων είναι 52. Παράλληλα και σε σχέση με τα διανυθέντα χιλιόμετρα τα σχετικά μικρού μεγέθους μοντέλα βρίσκονται πάλι ψηλά στον σχετικό πίνακα, αφού τους αντιστοιχούν 78 θάνατοι από τροχαία ανά 16 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ στα μεγαλύτερου μεγέθους αντιστοιχούν 36 θάνατοι ανά 16 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σίγουρα τα στοιχεία που παρουσιάζει ο αμερικάνικος οργανισμός έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο, όπως φαίνεται και από την έρευνα που εξετάζει τα ατυχήματα από συγκεκριμένη σκοπιά, δεν λαμβάνονται υπόψη πολλές σημαντικές παράμετροι. Ο οργανισμός αναφέρει ότι στα δεδομένα που παρουσιάζονται έχουν υπολογιστεί η ηλικία και το φύλλο. Όμως παράμετροι όπως η μέση ταχύτητα κίνησης, τα χιλιόμετρα που διανύονται καθημερινά αλλά και οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Παράλληλα και με τα σχετικά μικρού μεγέθους μοντέλα να απευθύνονται κυρίως σε ένα πιο μικρό ηλικιακά κοινό ειδικά στις Η.Π.Α. (π.χ. φοιτητές), τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην αμερικάνικη έρευνα δείχνουν λογικά.

O οργανισμός αναφέρει ότι τα 15 από τα 20 μοντέλα με την υψηλότερη αναλογία στα θανατηφόρα τροχαία για το 2017 είναι μικρού μεγέθους μοντέλα. Επίσης σχεδόν τα εννέα (9) από τα 20 που εμφανίζονται με την χαμηλότερη αναλογία ανήκουν στην κατηγορία των πολυτελών SUVs.

Παράλληλα, τα πολύ μεγάλα SUVs έχουν την μικρότερη αναλογία με 15 θανάτους ανά εκατομμύριο ταξινομημένων μοντέλων, ενώ τα μοντέλα της mini για τους Αμερικάνους κατηγορίας έχουν την υψηλότερη με 82 θανάτους ανά εκατομμύριο ταξινομήσεων.

Η έρευνα του οργανισμού αναδεικνύει παράλληλα και την αυξητική τάση που παρατηρείται στα θανατηφόρα τροχαία συνολικά στις Η.Π.Α. την τελευταία 4ετία και σε σχέση με την προηγούμενη. Η έρευνα αναφέρει 147.324 θανάτους από τροχαία για την περίοδο 2015-2018 σε σχέση με τους 134.905 θανάτους της προηγούμενης περιόδου 2012-2015.

Ο οργανισμός καταλήγει ότι παρά τις προσπάθειες των κατασκευαστών για να κάνουν τα μοντέλα τους πιο ασφαλή, ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου είναι υψηλότερος γι αυτά έναντι τον μεγαλύτερων σε μέγεθος. Βέβαια σύμφωνα και με τον IIHS υπάρχουν και μοντέλα που… “αμφισβητούν” ευθέως αυτό το συμπέρασμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Volkswagen Golf και Nissan LEAF με το πρώτο να έχει… μηδενική συμμετοχή σε θανατηφόρα τροχαία ανά εκατομμύριο ταξινομήσεων και το το δεύτερο μόλις 5. Να σημειωθεί πως το αμερικάνικο 4θυρο Ford Fiesta του 2017, έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε θανατηφόρα τροχαία σύμφωνα με τον IIHS με 141 θανάτους ανά εκατομμύριο ταξινομήσεων.

Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα του IIHS σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;