Πιο “καθαρό” πλέον το σπορ Audi SQ5 TDI των 341 ίππων

Audi SQ5 TDI 2021
Το σπορ Audi SQ5 TDI φρεσκάρεται, με πολλές αλλαγές στον ισχυρό diesel κινητήρα για να γίνει πιο "καθαρός" και οικονομικός.

Έπειτα από την ανανέωση των στάνταρ εκδόσεων του Audi Q5 η γερμανική εταιρία, πιστή στο ραντεβού της, προχωρά στην αποκάλυψη και του αναβαθμισμένου και σπορ SQ5 TDI. Το ισχυρό SUV της Audi μάλιστα, που στην 1η του γενιά ήταν το πρώτο diesel με το συνθετικό “S” στο όνομα του, δέχεται αλλαγές λιγότερο από δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του με τη μορφή που έχει σήμερα.

Εξωτερικά οι αλλαγές περιορίζονται σε λεπτομέρειες που κάνουν πιο δυναμική την όψη του ανανεωμένου SQ5. Μπροστά οι αλλαγές εντοπίζονται στα ανασχεδιασμένα άκρα του προφυλακτήρα και στα φιλέτα με φινίρισμα αλουμινίου που βλέπουμε τόσο εκεί όσο και στη γρίλια της μάσκας. Ένθετα φιλέτα με φινίρισμα αλουμινίου βλέπουμε και στον πίσω προφυλακτήρα, ενώ από κάτω “ακολουθεί” ο διαχύτης αλλά και οι τέσσερις χρωμιωμένες απολήξεις της εξάτμισης.

Διαβάστε επίσης: Ανανεωμένο Audi Q5 με παγκόσμια πρωτιά

Στο εσωτερικό η Audi αντικατέστησε τις επενδύσεις Alcantara με ένα νέου τύπου ύφασμα το Dinamica που προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά, έχοντας σαν επιλογή το δέρμα Nappa. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του έναν πίνακα πληροφοριών με διαγώνιο στις 12,3 ίντσες ενώ η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων είναι 10,1 ιντσών.

Οι μεγάλες αλλαγές επικεντρώθηκαν στον V6 των τριών λίτρων με τους δύο υπερτοφοδότες (έναν συμβατικό υπερσυμπιεστή και έναν ηλεκτρικό κομμπρέσορα) και είχαν ως στόχο να μεταφέρουν την καμπύλη απόδοσης πιο χαμηλά στο φάσμα λειτουργίας του κινητήρα, βελτιώνοντας παράλληλα την απόκριση. Μεταξύ των αλλαγών η Audi κάνει λόγο για νέα σφυρήλατα έμβολα από ατσάλι που αντικαθιστούν τα αλουμινένια, τα πιστόνια είναι νέας σχεδίασης, ενώ το σύστημα ψεκασμού φέρει νέους αισθητήρες.

Αλλαγές βλέπουμε και στον εναλλάκτη θερμότητας που μετατράπηκε από αέρα-αέρα σε αέρα-νερού, ενώ οι αυλοί εισαγωγής έχουν γίνει πιο κοντοί βοηθώντας έτσι τον υπερσυμπιεστή να στροφάρει πιο γρήγορα. Ο τελευταίος έχει δεχτεί επίσης αλλαγές και φέρει μικρότερη και ελαφρύτερη φτερωτή συμπίεσης βελτιώνοντας έτσι και την απόκριση. Από το φρεσκάρισμα δεν ξέφυγε ούτε η πολλαπλή εξαγωγής που έχει πλέον καλύτερη μόνωση και βοηθά τον κινητήρα να φτάσει πιο γρήγορα σε θερμοκρασία λειτουργίας κατά την εκκίνηση, ειδικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης ο ηλεκτρικός κομπρέσσορας που χρησιμοποιεί μικρό ηλεκτρικό μοτέρ για να αυξάνει την πίεση των καυσαερίων στις πολύ χαμηλές στροφές, χρησιμοποιείται πλέον πιο συχνά και σε μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας για να μειώσει ακόμη περισσότερο το turbo lag.

Ο ισχυρός V6 αποδίδει πλέον 341 ίππους, έξι λιγότερους σε σχέση με πριν, με τη ροπή να παραμένει στα 700 Nm και αποδίδεται μεταξύ 1.750 και 3.250 σ.α.λ. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν και οι επιδόσεις με τα 0-100 χλμ./ώρα να επιτυγχάνονται σε 5,1 δευτερόλεπτα και την τελική να περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα. Η μέση κατανάλωση φτάνει στα επτά λίτρα/100 χλμ. και οι μέσες εκπομπές CO2 στα 185 γρ./χλμ.

Διαβάστε επίσης: Επίσημη αποκάλυψη για το νέο Audi Q5 Sportback

Το προηγμένο μοτέρ της γερμανικής εταιρίας ενσωματώνει και ένα ήπια υβριδικό σύστημα, όπως και πριν άλλωστε. Το σύστημα των 48 Volt αποτελείται από έναν μικρό ηλεκτρικό κινητήρα-γεννήτρια, μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου και έναν μετατροπέα 48/12 Volt και ανακτά έως και 8 kW κατά την επιβράδυνση του SQ5 TDI. Επίσης όταν δεν υπάρχουν απαιτήσεις για δύναμη το σύστημα μπορεί να απενεργοποιήσει το θερμικό μοτέρ και να το απομπλέξει από την μετάδοση με το coasting να φτάνει έως και 40 δευτερόλεπτα κίνησης. Η ροπή φυσικά φτάνει και στους τέσσερις τροχούς με τον TDI να συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο οχτώ σχέσεων.

Σε νορμάλ συνθήκες η 4κίνηση quattro μεταφέρει τη ροπή κατά 40:60 ανάμεσα στο εμπρός και τον πίσω άξονα, ενώ αν χρειαστεί η ροπή μπροστά μπορεί να φτάσει έως το 70% και στο 85% πίσω.

Το ανανεωμένο Audi SQ5 TDI θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο San José Chiapa, στο Μεξικό και θα κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές χώρες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;