Nissan: Έτσι χρησιμοποιεί τις μεταχειρισμένες μπαταρίες του LEAF (+video)

Nissan LEAF Μπαταρίες τρένα 2021
Στις σιδηροδρομικές διαβάσεις της ανατολικής Ιαπωνίας βρίσκουν χρήση οι μεταχειρισμένες μπαταρίες των ηλεκτρικών Nissan μετά το τέλος της... τετράτροχης ζωής τους.

Ένα νέο τρόπο ανέπτυξε η Nissan σε συνεργασία με την Eat Japan Railway Company (JR East), για να συνδυάσει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στα ηλεκτρικά οχήματα. Η Nissan προμηθεύει τον ιαπωνική πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών με επαναχρησιμοποιούμενες μπαταρίες από LEAF, σε συσκευές διαβάσεων τρένων.

Διαβάστε επίσης – Nissan: Η εικονική πραγματικότητα μέσα από μία γκαλερί (+video)

Οι σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι απαραίτητες τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των τρένων, όσο και για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας. Μάλιστα σε κάθε διάβαση, οι σιδηροδρομικές εταιρείες εγκαθιστούν μονάδες παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν σωστά, ανά πάσα στιγμή.

Προς το παρόν, αυτές οι μονάδες παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντικατάστασής τους με επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες Nissan LEAF ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 στη σιδηροδρομική διάβαση Atago της γραμμής Jōban, η οποία διασχίζει την πόλη Minamisoma, στην επαρχία Φουκουσίμα.

Ανακατασκευή μπαταριών EV
Η μπαταρία ιόντων λιθίου ενός Nissan LEAF διατηρεί το 60% έως 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στο τέλος του κύκλου ζωής της σε ένα αυτοκίνητο. Επομένως, με την επαναχρησιμοποίηση των παλιών μπαταριών EV, η εναπομένουσα ενεργειακή τους χωρητικότητα μπορεί να κατευθυνθεί αλλού, όπως σε νέες μπαταρίες αντικατάστασης ή σε σταθερές μπαταρίες.

Η 4R Energy Corporation, ως συνεργάτης της Nissan, είναι υπεύθυνη για αυτήν την προσπάθεια. Η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών οχημάτων, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 και τη χρήση σπάνιων πόρων που σχετίζονται με την εξ αρχής κατασκευή μιας νέας μπαταρίας. Επιπλέον, δημιουργεί πρόσθετη αξία στις μπαταρίες EV, αυξάνοντας την αξία των EVs και προωθεί την ευρύτερη “υιοθέτησή” τους.

Διαβάστε επίσης – Έρευνα: Είμαστε ανέτοιμοι για οδήγηση με κακοκαιρία

Για τον Kaito Tochihara, βοηθό επικεφαλής ερευνητή στο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της East Japan Railway, όταν πρόκειται για παροχή ρεύματος έκτακτης ανάγκης, η αλλαγή από μπαταρίες μολύβδου σε επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες ιόντων λιθίου EV, όχι μόνο προάγει τη βιωσιμότητα, αλλά οδηγεί και σε βελτιωμένες επιδόσεις από την ίδια την μπαταρία.

Σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, η επαναχρησιμοποιούμενη ποικιλία ιόντων λιθίου απαιτεί μόνο το 1/3 του χρόνου φόρτισης. Επιπλέον, είναι πολύ πιο ανθεκτικές και διαρκούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια, σε σύγκριση με τα 3-7 χρόνια μιας τυπικής μπαταρίας. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που απασχολεί τον Tochihara, αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας: “Με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος πρέπει να επισκεπτόμαστε περιοδικά τις σιδηροδρομικές διαβάσεις για να ελέγχουμε την κατάσταση φόρτισης και τυχόν αλλοιώσεις. Ωστόσο, με τις επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες ιόντων λιθίου, υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου, παρόμοιο με του EV, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε εξ αποστάσεως την κατάσταση της μπαταρίας. Αυτό θα οδηγήσει σε βελτιωμένα πρότυπα συντήρησης. Επίσης, αυτό το σύστημα επιτρέπει την προληπτική συντήρηση ενημερώνοντάς μας για την κατάσταση της μπαταρίας, προτού η τάση της γίνει πολύ χαμηλή.”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Tochihara.

Η 4R Energy Corporation, που αξιοποιεί τις επαναχρησιμοποιούμενες μπαταρίες των LEAF άρχισε να λειτουργεί το 2010, την ίδια χρονιά με το λανσάρισμα του ηλεκτρικού της Nissan. Προβλέποντας την ευρεία διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων, στόχος της εταιρείας ήταν να κάνει αποτελεσματική χρήση των μπαταριών ιόντων λιθίου με το πέρας του κύκλου ζωής τους στα οχήματα. Κάθε χρόνο το εργοστάσιο της εταιρείας στο Namie, στην επαρχία της Φουκουσίμα, προμηθεύεται χιλιάδες χρησιμοποιημένες μπαταρίες, τις οποίες στη συνέχεια επαναχρησιμοποιεί.

Οι δοκιμές με την αντικατάσταση των συμβατικών μπαταριών με ιόντων λιθίου στη σιδηροδρομική διάβαση Atago της γραμμής Jōban, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 και διανύουν τώρα το πρώτο τους φθινόπωρο. Εκτός από τη σιδηροδρομική διάβαση Atago, υπάρχουν σχέδια για δοκιμή των μπαταριών και σε άλλες σιδηροδρομικές διαβάσεις, στις γραμμές Jōban και Mito.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;