Mercedes EQS: Επίσημη παρουσίαση της “ηλεκτρικής S-Class” (+videos)

Νέα Mercedes EQS 2021
Η αμιγώς ηλεκτρική Mercedes EQS αποκαλύφθηκε επίσημα συνδυάζοντας τις τεχνολογίες και την πολυτέλεια της γερμανικής εταιρίας με μηδενικούς ρύπους.

Ως η πρώτη που βασίζεται στη νέα προσαρμόσιμη πλατφόρμα των Γερμανών αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα, η αμιγώς ηλεκτρική Mercedes EQS παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, παίρνοντας παράλληλα τη θέση της στην κορυφή της γκάμας της εταιρίας. Έτσι η Mercedes είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει στη γκάμα του δύο ναυαρχίδες στα μεγάλα πολυτελή sedan καλύπτοντας πλέον και τα αμιγώς ηλεκτρικά, με την άλλη να είναι φυσικά η νέα S-Class.

Η εμφάνιση της Mercedes EQS ήταν και εκείνο που δεν γνωρίζαμε μέχρι και την αποκάλυψη του μοντέλο, με τους Γερμανούς να έχουν φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να ανακοινώσουν όλες τις βασικές τουλάχιστον πληροφορίες για το νέο τους μοντέλο. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της Mercedes-EQ κάνει και εδώ την εμφάνιση της διαχωρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την EQS από την S-Class. Το ηλεκτρικό μοντέλο δείχνει αμέσως ότι η επίτευξη της κορυφαίας αεροδυναμικής απόδοσης που το συνοδεύει έχει σμιλέψει κυριολεκτικά όλες τις γραμμές του αμαξώματος, ενώ καταφέρνει να αναγνωρίζεται άμεσα ως μοντέλο της Mercedes. Είναι ένα μεγάλο sedan με μήκος που φτάνει στα 5.216 χλστ. και πλάτος στα 1.926 χλστ. με το ύψος και το μεταξόνιο να είναι 1.512 και 3.210 χλστ. αντίστοιχα. Με άπλετο χώρο για τους πίσω επιβαίνοντες, συμβιβασμός δεν έχει γίνει ούτε στον χώρο αποσκευών που ξεκινά από τα 610 λίτρα με τα καθίσματα στη θέση τους.

H Mercedes EQS θα είναι διαθέσιμη αρχικά σε δύο εκδόσεις από πλευράς απόδοσης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και μία ακόμη ισχυρότερη έκδοση επιδόσεων, η οποία θα έχει δεχτεί τις περιποιήσεις της Mercedes-AMG.

Η πρώτη πισωκίνητη έκδοση φέρει ηλεκτρικό μοτέρ μόνο στον πίσω άξονα με απόδοση στους 333 ίππους και τα 568 Nm. Αυτή θα είναι η EQS 450+, ενώ πάνω από αυτή θα βρίσκεται η 4κίνητη EQS 580 4MATIC+ με μοτέρ και στους δύο άξονες και συνολική απόδοση 523 ίππους και 855 Nm. Και στις δύο περιπτώσεις η τελική περιορίζεται στα 210 χλμ./ώρα.

Με την EQS το ντεμπούτο της κάνει η νέα γενιά μπαταριών 400 V της Mercedes με μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τις προηγούμενες και ωφέλιμη χωρητικότητα που φτάνει στα 107,8 kWh στην έκδοση με τη μεγαλύτερη συστοιχία, ήτοι 26% περισσότερο έναντι της EQC –90 kWh στη στάνταρ. Με τη μεγαλύτερη συστοιχία μπαταριών η αυτονομία φτάνει σε επίπεδα diesel αφού σύμφωνα με τους Γερμανούς και κατά το πρότυπο WLTP με μια φόρτιση μπορούν να διανυθούν έως και 770 χλμ.

Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου με τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά φόρτισης, που μπορεί να ψυχθεί ή να θερμανθεί ανάλογα με τις συνθήκες, έχει μειώσει επίσης σημαντικά τη χρήση κοβαλτίου, μόλις στο 10%, ενώ το λογισμικό του ηλεκτρονικού συστήματος που τη διαχειρίζεται μπορεί να ενημερώνεται over-the-air σε όλη τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η νέα μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιήσει ταχυφορτιστή έως 200 kW, ενώ ο ενσωματωμένος φορτιστής φτάνει έως τα 22 kW. Πέρα από τα προγράμματα ταχυφόρτισης το λογισμικό ελέγχου της μπαταρίας φέρει και πρόγραμμα πιο αργής φόρτισης που εξασφαλίζει την μακροζωία της.

Παράλληλα, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας είναι πανίσχυρο (μπορεί να ανακτά έως 290 kW κατά την επιβράδυνση) και ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να χειρίζεται την EQS μόνο με το δεξί πεντάλ φρενάροντας αυτόματα το αυτοκίνητο όταν ο οδηγός παίρνει το πόδι του.

Φυσικά ένα από τα στοιχεία που κάνουν την EQS να ξεχωρίζει ως Mercedes αλλά και σε σχέση με τον ανταγωνισμό αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας που φτάνει μόλις στο 0,20 κα θέτει εκ νέου τα στάνταρ για μοντέλο ευρείας παραγωγής ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Πράγματα που επίσης προκαλούν εντύπωση είναι η δυνατότητα των εμπρός θυρών να κλείνουν απλά με μια κίνηση του χεριού στον αέρα, χωρίς να υπάρχει φυσική επαφή, ενώ κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η ηχομόνωση και η ποιότητα κύλισης αυτής της ηλεκτρικής Mercedes. Οι Γερμανοί φρόντισαν να απομονώσουν τους ηλεκτρικούς κινητήρες από το πλαίσιο με σινεμπλόκ ώστε να μην μεταδίδουν σε αυτό δονήσεις, ενώ πήγαν και ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας ηχομόνωση και στις κάσες των ηλεκτρικών κινητήρων…

Δεν ξεχνάμε φυσικά την εντυπωσιακή MBUX Hyperscreen τη νέα υπεροθόνη-ταμπλό που φέρει η EQS για την οποία σας είχαμε μιλήσει εδώ.

Δείτε περισσότερα για τη νέα Mercedes EQS στα ακόλουθα videos και πείτε μας πώς σας φαίνεται.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;