Διαπρεπείς Έλληνες: Βαγγέλης Αρβανιτάκης

Ο Βαγγέλης Αρβανιτάκης έχει καταξιωθεί ως αεροδυναμιστής στην F1, με την πορεία του να ξεκινά πίσω στο 2008. Ας τον γνωρίσουμε.

Η χώρα μας δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ αγώνα της Formula 1, ωστόσο πολλοί νέοι έχουν εμποτιστεί με την κουλτούρα του motorsport. Ένας από αυτούς, ο Βαγγέλης Αρβανιτάκης, ο οποίος έφυγε για το εξωτερικό με «διαβατήριο» το ταλέντο και τη μόρφωσή του. Εκεί όπου 11 χρόνια αργότερα έχει καταξιωθεί ως αεροδυναμιστής στην F1. Η πορεία του ξεκίνησε το 2008 από τη Honda και συνεχίστηκε σε Brawn GP, Mercedes και Ferrari. Σήμερα, ο Βαγγέλης εργάζεται στην Alfa Romeo Racing.

Οι αγώνες αυτοκινήτου ήταν το πάθος μου. Από μικρή ηλικία συμμετείχα σε karting και αναβάσεις. Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσεις στη Formula 1 ως οδηγός, ο τρόπος να βρεθώ εκεί ήταν οι σπουδές.

Ανέκαθεν μου άρεσαν τα αεροδυναμικά βοηθήματα των αγωνιστικών και αφού ήμουν καλός στα θετικά μαθήματα (μαθηματικά, φυσική), αποφάσισα να σπουδάσω αεροδυναμική.

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών μου, ξεκίνησα το 2008 ως Junior αεροδυναμιστής στη Honda, που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Brawn GP. Καθώς στην ομάδα υπήρχαν πολλοί Ιάπωνες, κύριο χαρακτηριστικό ήταν το πάθος τους, αφού αντιμετώπιζαν αυτό που έκαναν σαν κάτι περισσότερο από μια απλή δουλειά.

Αφού πήρα και το μεταπτυχιακό μου, βρέθηκα στη Mercedes. Σε αυτή την ομάδα η δομή στην κατανομή εργασιών ήταν πολύ στιβαρή, ενώ σε κάθε τομέα υπήρχε αυστηρή οργάνωση.

Έπειτα μεταπήδησα στη Ferrari, όπου πάλι κύριο χαρακτηριστικό ήταν το πάθος. Οι Ιταλοί έχουν τρέλα με την ομάδα, όμως είναι λιγότερο οργανωμένοι σε σύγκριση με τη Mercedes. Αυτό πάντως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ferrari υστερεί τεχνολογικά από τη Mercedes.

Στην Alfa Romeo Racing είμαι υπεύθυνος για οτιδήποτε αεροδυναμικό υπάρχει στο κέντρο του αυτοκινήτου, από το πάτωμα και την εισαγωγή αέρα μέχρι τα βοηθήματα γύρω από τον οδηγό. Ήδη, εργαζόμαστε στο μονοθέσιο της επόμενης χρονιάς.

Αυτό που έχει κατά κύριο λόγο διαφοροποιηθεί στην αεροδυναμική από το 2008 μέχρι σήμερα είναι η τεχνολογία. Τότε, τα συστήματα δεν μας επέτρεπαν να προσομοιώσουμε δεδομένα στον βαθμό που γίνεται σήμερα. Σχεδιάζαμε κάτι και για να καταλάβουμε τι πρέπει να διορθώσουμε περιμέναμε τα αποτελέσματα από την αεροδυναμική σήραγγα. Οι αλλαγές δεν ήταν μεγάλες, ενώ μπορούμε να αλλάξουμε ώς το μικρότερο χιλιοστό.

Από τους οδηγούς που έχω συνεργαστεί, καλύτεροι στο στήσιμο και στην πληροφόρηση προς την ομάδα ήταν οι Michael Schumacher και Kimi Raikkonen. Από την αίσθηση του Kimi στη Ferrari τα τελευταία χρόνια επωφελούνταν σε επίπεδο στησίματος και ο Vettel.

Στο μέλλον θα ήθελα να έχω ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στο αυτοκίνητο που σχεδιάζω, αφού όσο ανεβαίνεις στην ιεραρχία τόσο περισσότερο έχεις λόγο για τον σχεδιασμό. Θέλω να μείνω στην Alfa Romeo για αρκετό καιρό και μαζί να βρεθούμε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, που είναι ο στόχος μας.

Με τους νέους κανονισμούς εν όψει 2021, αφαιρούνται πολλές αεροδυναμικές ελευθερίες. Με τους υπάρχοντες κανονισμούς, μπορούμε να εξάγουμε αεροδυναμική απόδοση από παντού. Με τους νέους, αυτό θα γίνεται κυρίως από το πάτωμα, το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι τώρα, καθώς επιστρέφει το ground effect.

Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Σπούδασε Αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στην υπολογιστική ρευστοδυναμική, στο Imperial του Λονδίνου. Το 2008 εργάστηκε για πρώτη φορά ως αεροδυναμιστής στη Honda, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Brawn GP. Το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται για τη Mercedes, ενώ το 2014 έγινε Senior αεροδυναμιστής στη Ferrari. Από τον Ιούνιο του 2019 είναι υπεύθυνος στον τομέα της αεροδυναμικής στην Alfa Romeo Racing.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

“Έλα… Γιώργη”: Δείτε που βρίσκεται η πιο… viral στροφή της Ελλάδας!

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την στιγμή που το video "Έλα Γιώργη" ανέβηκε στο youtube και έγινε viral ανάμεσα στους θιασώτες της γρήγορης οδήγησης και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

kolosourtis

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)