Διαπρεπείς Έλληνες: Ευφημία Παναγιωτάκη

Εντός της χώρας μας η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού παραμένει ελάχιστη, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο εκτός συνόρων, με τρανταχτό παράδειγμα τη νεότατη Ευφημία Παναγιωτάκη, που μετά την ολοκλήρωση αξιοσημείωτων σπουδών, άνοιξε τα φτερά της σε ένα αντικείμενο υψηλών απαιτήσεων.

Αφού πήρε το πτυχίο της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχοντας μεγάλη αγάπη για την αυτοκίνηση και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, βρέθηκε αρχικά στην Ελβετία και έπειτα στην Αγγλία, όπου σήμερα απασχολείται σε έναν τεχνολογικό τομέα του μέλλοντος, εκείνον της αυτόνομης αυτοκίνησης.

Τα αυτοκίνητα με προσέλκυσαν από μικρή ηλικία, γιατί μου φαίνονταν εντυπωσιακά ως τεχνουργήματα. Όταν γνώρισα τη ρομποτική στο Λύκειο, συνειδητοποίησα πως μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξή τους και έπειτα, διαπίστωσα πως μέσω της ανάπτυξης λογισμικού (software), μπορούν να πάνε σε άλλο επίπεδο. Έτσι σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π.,  με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λογισμικό στην αυτοκίνηση.

–  Εντάχθηκα στην ομάδα Formula Student του Ε.Μ.Π., για να είμαι σε διαρκή επαφή με την αυτοκίνηση και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, παρόλο που το αντικείμενο δεν είχε άμεση σχέση με τη δική μου σχολή, καθώς ήταν περισσότερο μηχανολογικό. Ασχολήθηκα κυρίως με business και marketing, όμως απέκτησα αρκετές μηχανολογικές γνώσεις, από τόρνο μέχρι ελαστικά.

Είμαι απλά μηχανικός, όχι γυναίκα μηχανικός. Από παλιά το motorsport ήταν ανδροκρατούμενο, αφού εξαρχής ήταν ένα πιο “ανδρικό” σπορ, όμως στις μέρες μας βλέπουμε όλο και περισσότερες εξαιρετικές μηχανικούς να διαπρέπουν στο χώρο. Το “φύλο μας” διαρκώς ανεβαίνει στην αυτοκίνηση και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Στη Williams F1 παρείχα υποστήριξη κατά τη διάρκεια των αγώνων και των δοκιμών, από το εργοστάσιο. Στα καθήκοντά μου ήταν η ανάπτυξη του λογισμικού για την επεξεργασία των δεδομένων και τη μαθηματική τους μοντελοποίηση.

Το αντικείμενο της εργασίας μου στην StreetDrone είναι η ανάπτυξη του λογισμικού για την διαμόρφωση αυτοκινήτων σε αυτο-οδηγούμενα (driverless). Ασχολούμαι κυρίως με τη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος, τη χάραξη πορείας  και τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Στην αυτόνομη αυτοκίνηση μας περιορίζει κυρίως η ηθική γύρω από την ανάπτυξη των αλγορίθμων, τα γνωστά ως ethics. Σε μια δεκαετία, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα, να τα επεξεργάζονται και να παίρνουν αποφάσεις, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το αυτοκίνητο, όπως ο εγκέφαλος, χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για την επεξεργασία δεδομένων, με τη βοήθεια υπερ-υπολογιστών.

– Ένα πρόβλημα είναι πως η απαιτούμενη υπολογιστική δύναμη για την επεξεργασία δεδομένων είναι πολύ μεγάλη. Αν λυθεί αυτό, τότε τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα βρίσκονται πολύ κοντά. Προς το παρόν, το κόστος είναι αρκετά υψηλό, αφού μια δυνατή κάρτα GPU κοστίζει περίπου 6000 ευρώ, οπότε τα πρώτα αυτόνομα αυτοκίνητα (αυτονομία level 5) δε θα είναι προσιτά.

Δε θα ήθελα να εξαφανιστεί η βενζίνη. Όνειρό μου είναι στο μέλλον να πηγαίνω σε μια πίστα με αυτόνομο αυτοκίνητο, ώστε εκεί να ακούσω τον κινητήρα ενός Subaru…

 Who is who: Η Ευφημία Παναγιωτάκη γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και ζει στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια εργάστηκε στην ελβετική ΑΜΖ Driverless του ETH Zurich, όπου έκανε πτυχιακή στο κομμάτι του Computer Vision, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας Formula Student “Prom Racing” του Ε.Μ.Π. Εργάστηκε ως Data Processing Engineer στην Williams F1 και από τον περασμένο Ιούνιο, είναι Software Engineer στην StreetDrone, μια startup εταιρεία για την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομων αυτοκινήτων.

Η σειρά συνεντεύξεων “Διαπρεπείς Έλληνες” είναι αφιερωμένη σε συμπατριώτες μας οι οποίοι διακρίνονται στον τομέα τους στο εξωτερικό, τιμώντας με αυτό τον τρόπο και τη χώρα μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

“Έλα… Γιώργη”: Δείτε που βρίσκεται η πιο… viral στροφή της Ελλάδας!

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την στιγμή που το video "Έλα Γιώργη" ανέβηκε στο youtube και έγινε viral ανάμεσα στους θιασώτες της γρήγορης οδήγησης και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

kolosourtis

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)