Απλές συμβουλές για την σωστή χρήση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο

κλιματισμός ψυκτικό υγρό
Οι ζέστες... έσφιξαν και το κλιματιστικό στο αυτοκίνητό μας δουλεύει υπερωρίες. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πάρουμε τα μέγιστα από αυτό.

Ο κλιματισμός ειδικά στο αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, είναι ευεργετικός. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε πως να τον χρησιμοποιούμε ώστε να πάρουμε τα μέγιστα από την απόδοσή του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες μας και τις ισχύουσες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Καμπίνα φούρνος… Πως καταπολεμάμε τις υψηλές θερμοκρασίες;

Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού στο αυτοκίνητό μας.

  1. Εκμεταλλευτείτε την αυτόματη λειτουργία: Δώστε λίγο χρόνο στην καμπίνα να δροσιστεί. Κάντε τα πρώτα μέτρα με ανοικτά παράθυρα και μετά ενεργοποιήστε την αυτόματη λειτουργία. Ρυθμίστε την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο (συνήθως 22 βαθμοί είναι καλά για το καλοκαίρι) και πατήστε το “Auto”. Το σύστημα κλιματισμού θα φροντίσει για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο επιθυμητό επίπεδο. Θυμηθείτε όμως να μην την θέτετε σε λειτουργία κατευθείαν, με το που ξεκινάτε.
  2. Διζωνικός κλιματισμός: Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα. Αν το έχετε απλώς ρυθμίστε τη θερμοκρασία ανεξάρτητα για εσάς και τον συνοδηγό σας. Κάθε άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το ίδιο τη θερμοκρασία, ενώ μπορεί στο μέρος του να πέφτει ήλιος και να τον ζεσταίνει. Επομένως είναι λογικό να έχει διαφορετικές ανάγκες ο οδηγός από τον συνοδηγό. Ο διζωνικός κλιματισμός λύνει τις όποιες διαφορές των εμπρός επιβατών (εννοείται κάνουμε το ίδιο αν υπάρχει δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης για τους πίσω επιβάτες).

  3. Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού των αυτοκινήτων επιδρούν λιγότερο στην συνολική μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου από ότι τα παλαιότερα συστήματα κλιματισμού. Αν πάντως έχετε αυτοκίνητο παλαιότερης τεχνολογίας και ταξιδεύετε σε αυτοκινητόδρομο, είναι οικονομικότερο να έχετε το αιρκοντίσιον σε λειτουργία παρά τα παράθυρα ανοικτά, σε ταχύτητες άνω των 70 χλμ./ώρα. Και σίγουρα είναι και πιο ήσυχο.

  4. Ο κλιματισμός βελτιώνει τις συνθήκες παραμονής στην καμπίνα, επομένως αυξάνει την συγκέντρωση του οδηγού στον δρόμο και έτσι την ενεργητική ασφάλεια. Παρόλα αυτά αν έχετε πολύ χαμηλά ρυθμισμένη τη θερμοκρασία μπορεί να κινδυνεύει η υγεία σας. Όπως είπαμε και πιο πριν, οι ειδικοί λένε πως οι 22 βαθμοί είναι αρκετοί. Αν πάλι έξω έχει καύσωνα, καλό είναι να είναι λίγο παραπάνω, για να μην υποστεί το σώμα σας κάποιο σοκ από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, μόλις βγείτε από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

  5. Χρήση ανακύκλωσης αέρα: Το καλοκαίρι καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο αφού έχει φτάσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό, στο επιθυμητό επίπεδο.

  6. Χρησιμοποιήστε ποιοτικά φίλτρα: Τα φίλτρα καμπίνας είναι σημαντικά για την ίδια μας την υγεία, καθώς φιλτράρουν τον αέρα που εισπνέουμε. Καλό θα είναι λοιπόν να επιλέγουμε από… το πάνω ράφι.

  7. Ανοίξτε τους αεραγωγούς: Πολλοί ξεχνούν να ανοίξουν τους αεραγωγούς πλήρως με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση του συστήματος κλιματισμού. Σιγουρευτείτε πως είναι όλοι οι αεραγωγοί του ταμπλό (αλλά και πίσω αν υπάρχουν), ανοικτοί. Φυσικά μπορείτε να κατευθύνετε αναλόγως και τον αέρα, ο οποίος καλό είναι να μην πέφτει επάνω σας, ειδικά στα μάτια σας καθώς στεγνώνουν. Η σωστή επιλογή είναι να ρίχνουν τον αέρα ψηλά.

  8. Μην αμελείτε τη συντήρησή του: Το σύστημα κλιματισμού θέλει και αυτό συντήρηση. Μην το αμελείτε γιατί θα μειωθεί η αποδοτικότητά του μακροπρόθεσμα. Η καλύτερη εποχή για την συντήρησή του είναι το φθινόπωρο ή η άνοιξη.

  9. Υγρασία στο κύκλωμα: Κλείστε τον κλιματισμό λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας και αφήστε μόνο τον ανεμιστήρα να δουλεύει. Έτσι, η υγρασία που χτίζεται στο κύκλωμά του θα εξαφανιστεί από τη ροή του αέρα.

  10. Ο κλιματισμός έχει ευεργετικές συνέπειες και το χειμώνα. Και αυτό γιατί αφυγραίνει τον αέρα και αποτρέπει το θόλωμα των τζαμιών. Μάλιστα, αυτό γίνεται αυτομάτως στη λειτουργία Auto.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;