Ανακύκλωση μπαταριών: Επικερδής και βιώσιμη και στα αυτοκίνητα

Μπαταρίες αυτοκινήτου ανακύκλωση 2022
Τι θα απογίνουν οι μπαταρίες που παράγονται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Η απάντηση είναι "ότι και οι μπαταρίες για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές", που μεταφράζεται σε χρήμα και κέρδος.

Πολλοί είναι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι προς ένα βιώσιμο μέλλον για ολόκληρο τον πλανήτη, οι χρήση μπαταριών σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι λύση, με την μεγαλύτερη ανησυχία να αποτελεί η χρήση και ανακύκλωση των μπαταριών μετά το τέλος της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης – Nissan: Νέα τεχνολογία βελτιώνει τα φωτοβολταϊκά, μειώνει τις εκπομπές CO2

Αυτό όμως είναι ένα εύστοχο ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί το κοινό και για τα… εκατοντάδες εκατομμύρια μπαταριών που παράγονται σε ετήσια βάση και για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, με τη λύση να είναι μία: η ανακύκλωση τους.

Εταιρείες που κινούνται στην αιχμή των εξελίξεων στον τομέα της ανακύκλωσης των μπαταριών αυτοκινήτου τονίζουν ότι η ανακύκλωση τους είναι μια δύσκολη αλλά επικερδής επιχείρηση, ακόμη και σήμερα που βρισκόμαστε στην “αυγή” των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Jeffrey Brian Straubel
Ο Jeffrey Brian Straubel

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Jeffrey Brian Straubel, ιδρυτής της αμερικάνικης εταιρείας ανακύκλωσης μπαταριών Redwood Material. Το όνομα του Αμερικανού μπορεί να μην σημαίνει κάτι στο ευρύ κοινό, ωστόσο ο Straubel είναι ένας από τους πλέον γνωστούς επιχειρηματίες στον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Είναι ένας εκ των συνιδρυτών της Tesla (έφυγε από την εταιρεία το 2019), υπεύθυνος για την εξέλιξη πολλών συστημάτων κίνησης, μπαταριών αλλά και αυτοκινήτων της αμερικάνικης εταιρείας, ενώ είναι και εφευρέτης αρκετών συστημάτων που βρίσκονται σήμερα στα μοντέλα των Αμερικανών.

Διαβάστε επίσης – Toyota: Ο “βασιλιάς” της πατέντας! Η εταιρεία με τις περισσότερες καταχωρήσεις;

Ο απόφοιτος επιστήμονας του πανεπιστημίου του Stanford, ήταν και εκείνος που έπεισε την εταιρεία να ακολουθήσει τον δρόμο των ταχυφορτιστών, έναντι των εναλλάξιμων μπαταριών, με τον ίδιο τον Elon Musk να έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι αν δεν είχε γνωρίσει τον Staubel, η Tesla δεν θα υπήρχε.

“Οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου βρίσκονται μεταξύ των υψηλότερων θέσεων αναφορικά με την αξία τους στα ανακυκλώσιμα υλικά ανάμεσα στα μοντέρνα καταναλωτικά υλικά. Η ανακύκλωση τους είναι απλά δύσκολη και δύσκολο είναι να εξάγει κανείς από αυτές όλα τα πολύτιμα μέταλλα.”, δήλωσε σχετικά ο Straubel σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ανακύκλωση των μπαταριών είναι μια επικερδής επιχείρηση ακόμη και σήμερα καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση γι’ αυτά τα υλικά.

Το ίδιο ισχύει φυσικά όχι μόνο για τις μπαταρίες των αυτοκινήτων αλλά και για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, όπως είναι τα smartphones και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με τον Straubel να τονίζει παράλληλα ότι η ανακύκλωση αυτών των υλικών, όπως είναι το κοβάλτιο, ο χρυσός, το ασήμι κ.α. (βρείτε περισσότερα εδώ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας του) δεν τα υποβαθμίζει με την εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας να μπορεί να επιτευχθεί και στις μπαταρίες των αυτοκινήτων.

Με τον Straubel στο τιμόνι, η νεοσύστατη Redwood Materials που μετρά μόλις μια 5ετία ζωής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών τον τελευταίο καιρό έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει επενδύσεις για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία του Αμερικανού ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη και τη συνεργασία της στις Η.Π.Α. με την Ford από την οποία θα παίρνει μπαταρίες, θα τις ανακυκλώνει και θα την προμηθεύει με πολύτιμες πρώτες ύλες για την κατασκευή νέων μπαταριών.

Ο Straubel πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει πιο αποδοτικά το μοντέλο για την ανακύκλωση των μπαταριών και την κατασκευή νέων, κάτι μάλιστα που πρέπει να γίνεται τοπικά, ώστε να λειτουργούν καλύτερα και ταχύτερα και οι αλυσίδες τροφοδοσίας των κατασκευαστών. Παράλληλα ο Αμερικανός πιστεύει ότι το ποσοστό των πρώτων υλών που εξάγεται από τις ανακυκλωμένες μπαταρίες θα είναι κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο φτάνοντας ακόμη και στο 100%, για μία πραγματικά κυκλική οικονομία και καθώς η βιομηχανία της ανακύκλωσης θα περάσει σε πιο ώριμο στάδιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;