CeramicSpeed DrivEn system – Με άξονα μετάδοσης

Αν πεις "πετάλια και η αλυσίδα" ο εγκέφαλος φτιάχνει αυτόματα την εικόνα ενός ποδηλάτου. Λογικό, καθώς πρόκειται για τα δύο πιο χαρακτηριστικά στοιχεία ενός ποδηλάτου. Τώρα πια τα ποδήλατα έμειναν με ένα...

Η σημερινή ιστορία δεν περιγράφει ακριβώς ένα νέο ποδήλατο που κάτι έχει να πει για να κερδίσει το ενδιαφέρον μας, αλλά για μια καινοτομία που φέρνει τα πάνω κάτω στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά όλων των ποδηλάτων.

Το CeramicSpeed DrivEn system είναι πιο απλό ακόμη κι από τον τρόπο που διάλεξαν οι εμπνευστές του να γράψουν το όνομά του… Απλή επίσης είναι περιγραφή που του δίνουν :”το πιό αποδοτικό σύστημα μετάδοσης κίνησης για ποδήλατα, Παγκοσμίως“! Έτσι, λιτά και σεμνά… Ωστόσο, η αλήθεια δεν απέχει πολύ, μάλλον καθόλου, καθώς μόλις εμφανίστηκε άρχισε να μαζεύει βραβεία.

Το CeramicSpeed DrivEn δεν συνοδεύεται προς το παρόν από το υπόλοιπο ποδήλατο, ούτε- προς το παρόν επίσης – μπορεί να φορεθεί σε οποιοδήποτε συμβατικό ποδήλατο. Μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί σε ένα εντυπωσιακό ομολογουμένως πρωτότυπο ώστε να περιφέρεται και να δοκιμάζεται.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το CeramicSpeed DrivEn system έχει κατά 49 % λιγότερες τριβές (!), άρα απώλεια δύναμης κατά τη μετάδοση, σε σχέση με το κορυφαίο σύστημα της κορυφαίας εταιρείας στον τομέα, το Dura Ace της Shimano.

Ένας άξονας από ανθρακόνημα (!) μεταφέρει τη μετάδοση από το εμπρός μέρος στον πίσω τροχό. Σε κάθε άκρο του ο άξονας έχει από μία στεφάνη με ρουλεμάν περιμετρικά που με τη σειρά τους εφάπτονται σε ανάλογα διαμορφωμένα γρανάζια, μεταδίδοντας την κίνηση.

Το πετάλι περιστρέφει ένα γρανάζι διαστάσεων περίπου όσο ενός συμβατικού ποδηλάτου. Το γρανάζι περιστρέφει το εμπρός άκρο του άξονα κι έτσι περιστρέφεται και το άκρο που φτάνει στον πίσω τροχό. Εκεί η στεφάνη με τα ρουλεμάν συναντά ένα δίσκο-γρανάζι πάλι που έχει ανάγλυφα διαμορφωμένα ομόκεντρα 13 “γρανάζια”. Μετακινώντας τη στεφάνη από το κέντρο του δίσκου προς την περιφέρεια, αλλάζει και η σχέση μετάδοσης.

Οι στεφάνες στα άκρο του άξονα έχουν περιμετρικά τους κεραμικά ρουλεμάν πολύ χαμηλής τριβής, 21 τον αριθμό συνολικά. Οι περιφέρειες αυτών των ρουλεμάν είναι που έρχονται σε επαφή με τα “δόντια” των δίσκων, προσφέροντας ακρίβεια αλλά και μειωμένες ανάγκες συντήρησης.

Το συνολικό βάρος για τη μετάδοση είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα, καθώς η κασέτα με τα έως και 11 γρανάζια που χρειάζονται στον πίσω τροχό έχει αντικατασταθεί από ένα, το ντεραγιέ (συστήματα μετατόπισης της αλυσίδας για αλλαγή σχέσεων) και η αλυσίδα μαζί λείπουν ενώ στο εμπρός μέρος τα 2 ή 3 γρανάζια που συναντάμε στα ποδήλατα επίσης έχουν αντικατασταθεί από ένα.

Καθώς το σύστημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο της εξέλιξής του εμφανίστηκε χωρίς το σύστημα αλλαγής σχέσεων, δηλαδή κάποιου μηχανισμού μετατόπισης της πίσω στεφάνης ή πιο σωστά της μεταβολής του μήκος του άξονα μετάδοσης. Ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ένας ασύρματος σερβομηχανισμός κάνει ήδη αυτή τη δουλειά σε τελικό στάδιο εξέλιξης. Άρα “καταργούνται” και οι ντίζες για τις αλλαγές των σχέσεων…

Η CeramicSpeed κατάφερε εν ολίγοις αυτό που πολλοί έλεγαν ότι είναι αδύνατο. Όπως δήλωσε ο CTO της εταιρείας Jason Smith. “καταφέραμε να πετύχουμε 99% απόδοση στην μετάδοση της κίνησης, αφαιρώντας εντελώς την αλυσίδα και όλα τα συστήματα στο πίσω μέρος”. Η απόδοση έφτασε σε τέτοια διαφορά κυρίως γιατί μείωσε κατά 8 τα σημεία τριβής και κύλισης σε σχέση με ένα συμβατικό σασμάν.

Το DrivEn εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και μόλις απέσπασε το Eurobike Award του 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν τα αυτοκίνητα υμνούσαν την… διαφορετικότητα

Όταν οι εταιρείες "πειραματίζονταν"! Μία πολύ ιδιαίτερη εργονομική επιλογή με το πάνελ του κλιματισμού στην πόρτα του οδηγού. Σε ποιο μοντέλο τη συναντάμε;...

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Renault Espace

Όταν τα αυτοκίνητα υμνούσαν την… διαφορετικότητα

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;