Πόσο επικίνδυνοι είναι οι αυτ/δρόμοι της Ελλάδας; Δείτε τους χάρτες

Ι.Ο.ΑΣ Πανος Μυλωνάς
Προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και παράδοση χαρτών με τους πιο επικίνδυνους αυτ/δρόμους της χώρας στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησε το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

Ειδικότερα, επιτελείο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, επισκέφτηκε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφού παρουσίασε τις προτάσεις του για την περαιτέρω βελτίωση τη οδικής ασφάλειας στους δρόμους της χώρας μας προχώρησε στην παράδοση των χαρτών επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της χώρας.

Οι χάρτες που παραδόθηκαν αφορούν στο έργο SLAIN (Saving Lives Assessing and Improving TEN-T Road Network Safety), που εκπονείται από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το διεθνή Οργανισμό EuroRAP και εταίρους από την Ιταλία, Ισπανία και Κροατία, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του Προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility 2014-2020), με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” η πρόεδρος του ινστιτούτου κ. Δανέλλη-Μυλωνά μας ενημέρωσε ότι οι χάρτες που παραδόθηκαν στο υπουργείο θα ενημερωθούν εκ νέου τους επόμενους μήνες με νέα δεδομένα και στοιχεία, κάτι που αναμένεται να γίνει συγκεκριμένα τον Απρίλιο. Μετά από αυτό η ενημέρωση των χαρτών θα αποτελεί ευθύνη του υπουργείου που θα αναλάβει την συστηματική τους ενημέρωση.

Ένα ίσως ακόμη πιο φλέγον ζήτημα, η εικόνα που παρουσιάζει το δευτερεύον δίκτυο της χώρας, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεται και η πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, θα αποκτήσει επίσης τους δικούς της χάρτες επικινδυνότητας. Σύμφωνα με την κ. Δανέλλη-Μυλωνά η επέκταση των ελέγχων και σε αυτό το κομμάτι είναι κάτι που προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή οδηγία.

Διαβάστε επίσης: Τροχαία ατυχήματα 2019. Απογοητευτικά στοιχεία για μια ακόμη φορά

Το έργο έχει ως αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χάρτη κατάταξης επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της Ελλάδας. Η εν λόγω δράση είναι συμβατή με την οδηγία 2008/96 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το ΠΔ 104/2011 (ΦΕΚ 237/Α/7-11-2011) αλλά και με την αναθεώρησή της 2019/1936/EK όπου προβλέπεται η αξιολόγηση οδικής ασφάλειας οδικών δικτύων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δημιουργία των χαρτών επικινδυνότητας και ο υπολογισμός των σχετικών δεικτών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη διεθνή μεθοδολογία EuroRAP και αναφέρεται στο Διευρωπαϊκό Οδικό δίκτυο (Trans-European Transport Network -TEN-T) της περιόδου 2015-2018 με τα αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία. Η μεθοδολογία αυτή είναι πλήρως συμβατή και αποδεκτή από τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς (WHO, World Bank). Δίνεται έτσι η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών χωρών, καθώς η ίδια μεθοδολογία εφαρμόζεται διεθνώς, σε περισσότερες από 100 χώρες μέχρι σήμερα.

Οι δύο χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου SLAIN αφορούν στην πυκνότητα των συμβάντων και στο δείκτη επικινδυνότητας, που αποτελούν το συλλογικό και το ατομικό επίπεδο επικινδυνότητας των χρηστών της οδού, αντίστοιχα. Η επικινδυνότητα αναπαρίσταται με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις (μαύρο-κόκκινο-πορτοκαλί-κίτρινο-πράσινο, από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας – βλ. συνημμένους χάρτες).

Διαβάστε επίσης: Ένα άρθρο για την απόσταση προσοχής που θα σε κάνει καλύτερο

Από τη σύγκριση των στοιχείων των τροχαίων συμβάντων της υπό θεώρηση 4ετούς περιόδου συμπεραίνεται από το ινστιτούτο οδικής ασφάλειας το θετικό αποτέλεσμα της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας. Αναμφίβολα θα συμπληρώσουμε εμείς καθώς από τα 700 περίπου χιλιόμετρα σύγχρονων αυτοκινητόδρομων που υπήρχαν στη χώρα το 2007 το νούμερο αυτό έχει ανέβει πλέον στα 2.200 χλμ. Παράλληλα να σημειωθεί πως σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τους 688 νεκρούς από θανατηφόρα τροχαία το 2019, 50 αφορούν στους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, οι οποίοι θεωρούνται πλέον από τους ασφαλέστερους στην Ευρώπη.

Παράλληλα αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος που έχει διαδραματίσει το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα όσον αφορά στη μείωση των δεικτών επικινδυνότητας – το ποσοστό των δρόμων με χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας έχει βελτιωθεί από 12% σε 87% του συνόλου του βασικού Διευρωπαϊκού Δικτύου.

“Η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την παρούσα κυβέρνηση. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την καθοδήγηση του κ. Κώστα Καραμανλή, επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών ώστε να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για τη χάραξη πολιτικής, σε συνεργασία με τους φορείς που συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.”, δήλωσε σχετικά ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

“Η ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα αποτελεί έργο πνοής συνεισφέροντας στην ενημέρωση και την προστασία της ζωής στους δρόμους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα στη χώρα μας έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συμβάλλει στις ασφαλείς μετακινήσεις όλων των χρηστών του δρόμου και στην ανάπτυξη του τόπου.”, δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Δανέλλη-Μυλωνά και πρόσθεσε κατά την επικοινωνία μας: ” Η συμπεριφορά του οδηγού είναι βέβαια πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής και της ευθύνης. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη και θα εξακολουθήσουν να κάνουν. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ενός “συγχωρητικού οδικού δικτύου”, ενός δικτύου που ενισχύει την ασφαλή διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Παράλληλα με τη βελτίωση της ασφάλειας της οδικής υποδομής, η εκπαίδευση και η ενημέρωση όλων των χρηστών του δρόμου ενισχύει σημαντικά το επίπεδο της οδικής ασφάλειας συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων συμβάντων και τη δημιουργία παιδείας οδικής ασφάλειας και πολιτισμού, ένα σκοπό που το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας υπηρετεί εδώ και 15 χρόνια τώρα με όραμα έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, έναν καλύτερο κόσμο.”

Δείτε τους χάρτες επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της χώρας εδώ και εδώ. Στον πρώτο χάρτη ο χρωματισμός έγινε βάσει του στατιστικού ρίσκου θανάτων ανά διανυθέν χιλιόμετρο, ενώ στον δεύτερο το στατιστικό ρίσκο θανάτου ανά δισεκατομμύριο διανυθέντα χιλιόμετρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν τα αυτοκίνητα υμνούσαν την… διαφορετικότητα

Όταν οι εταιρείες "πειραματίζονταν"! Μία πολύ ιδιαίτερη εργονομική επιλογή με το πάνελ του κλιματισμού στην πόρτα του οδηγού. Σε ποιο μοντέλο τη συναντάμε;...

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Renault Espace

Όταν τα αυτοκίνητα υμνούσαν την… διαφορετικότητα

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;