Διαπρεπείς Έλληνες: Γιώργος Σίμος

Ο Γιώργος Σίμος αποτελεί ακόμη μια περίπτωση νεαρού επιστήμονα που μετά τις σπουδές Μηχανολογίας στη χώρα μας κυνήγησε το όνειρό του στο εξωτερικό.

Οι συμπατριώτες μας έχουν δημιουργήσει ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια αυτοκίνηση, αποδεικνύοντας πως όταν η ευφυΐα και το πάθος συνδυάζονται με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, τίποτα δεν τους φοβίζει. Ο Γιώργος Σίμος αποτελεί ακόμη μια περίπτωση νεαρού επιστήμονα που μετά τις σπουδές Μηχανολογίας στη χώρα μας κυνήγησε το όνειρό του στο εξωτερικό. Ένα όνειρο που τον βρίσκει στον μαγικό κόσμο της F1, καθώς έχει ήδη εργαστεί ως αεροδυναμιστής σε Lotus-Renault και McLaren, ενώ φέτος ετοιμάζεται για την πρώτη του σεζόν σε ακόμη μια ιστορική ομάδα του θεσμού, την Williams.

-Η αγάπη μου για την αυτοκίνηση ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών βλέποντας αγώνες Formula 1 στην τηλεόραση. Κατευθείαν έγινα οπαδός του συνδυασμού Hakkinen-McLaren, μάλλον επειδή κέρδιζαν! Τότε ξεκίνησα επίσης να διαβάζω το ελληνικό περιοδικό «Formula 1» και ένα από τα άρθρα του για την αεροδυναμική, μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

-Σπούδασα μηχανολογία επειδή πίστευα ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρω να γίνω αεροδυναμιστής στη Formula 1 και συγκεκριμένα στη McLaren, που ήταν το παιδικό μου όνειρο. Η μηχανολογία στην Ελλάδα προσφέρει μεγάλο εύρος γνώσεων, που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά στάδια σχεδίασης και κατασκευής ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν μαθήματα σε αντικείμενα που ονομάζουμε κατασκευαστικά (υλικά, κιβώτια ταχυτήτων, σχεδίαση σασί, διαδικασίες κατεργασίας υλικών κ.τ.λ.) και ενεργειακά (ρευστομηχανική / αεροδυναμική, κινητήρες κ.τ.λ.).

Στη Williams F1 εργάζομαι ως αεροδυναμιστής. Αυτή την περίοδο είμαι υπεύθυνος για την αεροδυναμική σχεδίαση της «μύτης» του αυτοκινήτου και των περαιτέρω αεροδυναμικών βοηθημάτων της περιοχής αυτής. Αυτό συνεπάγεται την παραγωγή και ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από μοντέλα στον υπολογιστή (CFD: υπολογιστική ρευστομηχανική) και το μοντέλο της αεροσήραγγας, καθώς και από αεροδυναμικές μετρήσεις του αυτοκινήτου στην πίστα. Μια τέτοια ανάλυση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την αεροδυναμική λειτουργία του αυτοκινήτου και βοηθάει στην καλύτερη σχεδίαση νέων αεροδυναμικών γεωμετριών, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

-Το σημαντικότερο που έχω αποκομίσει από την εργασία σε τόσο μεγάλες ομάδες είναι η σημασία της ομαλής και αποδοτικής συνεργασίας των ανθρώπων. Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν πολύ ικανοί και έξυπνοι άνθρωποι, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι κατά πόσο καταφέρνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, σαν ένα. Αυτό κατά τη γνώμη μου απαιτεί μια ισχυρή καθοδήγηση από τα αφεντικά της ομάδας, η οποία ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κλίμα δημιουργικότητας, έμπνευσης, ελευθερίας σκέψης, καλής επικοινωνίας όπου όλοι δουλεύουν με ένα κοινό τελικό στόχο. Σημασία δεν έχει τι θέση κατέχει ο καθένας στην ομάδα, αλλά οι ιδέες και η αντίληψη που προσφέρει. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς.

-Επιστήμη και τεχνολογία για εμένα σημαίνουν πρόοδος. Η επιστήμη και η τεχνολογία απαιτούν κατανόηση, ανάλυση, σκέψη και δημιουργία. Σημασία έχει πως μπορούμε να επικεντρώσουμε όλοι αυτή την ενέργεια στην καλυτέρευση των κοινωνιών.

-Στόχος μου για το μέλλον είναι να βοηθήσω όσο είναι δυνατόν τη Williams να χτίσει ένα σταθερό παραγωγικό μέλλον. Επίσης σε προσωπικό επίπεδο να έχω τα μάτια μου πάντα ανοιχτά και να κοιτάω να συνεχίζω να πραγματοποιώ τα όνειρά μου, όποια και αν είναι αυτά.

Who is who:
Ο Γιώργος Σίμος γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αεροδυναμική Αγωνιστικών Αυτοκινήτων στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Εργάστηκε ως αεροδυναμιστής στις ομάδες Formula 1 της Lotus-Renault (2010-2014) και της McLaren (2015-2018), ενώ το 2019 τον βρίσκει στη Williams F1.

Η σειρά συνεντεύξεων “Διαπρεπείς Έλληνες” είναι αφιερωμένη σε συμπατριώτες μας οι οποίοι διακρίνονται στον τομέα τους στο εξωτερικό, τιμώντας με αυτό τον τρόπο και τη χώρα μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

Πολλές φορές από την χαρά μας που παίρνουμε αυτοκίνητο ξεχνάμε να κάνουμε τα βασικά... Να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο και να δούμε τι σημαίνει κάθε ενδεικτική...

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Απλή ιδέα στην "σύλληψή" της, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Δείτε για ποιον λόγο ο πλευρικός καθρέπτης χωρίζεται σε δύο τμήματα......

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;

Ένα μοντέλο που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από Alfisti και όχι μόνο! Πάμε να δούμε τις τιμές της Alfa Romeo 156 πριν από 21 χρόνια....

Κωλοσούρτης – Η εμβληματική διαδρομή της Πελοποννήσου ! (+video)

Κωλοσούρτης είναι το προσωνύμιο της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης. Ας δούμε πως είναι σήμερα μέσα από ένα drone videο....

Χρήσιμα: Η άγνωστη “θέση συντήρησης” για τους υαλοκαθαριστήρες

Σε πολλά αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες δεν σηκώνονται γιατί "βρίσκουν" στο καπό. Κι όμως, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει κάτι τέτοιο δίνοντας τη λύση!...

Toyota: Το αυτοκίνητο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της

Αν και δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, υπήρξε περίοδος που η Toyota αντιμετώπιζε προβλήματα με την "σωτηρία" της να έρχεται από ένα μοντέλο που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

lampakia_3

Χρήσιμα: Άναψαν τα… λαμπάκια σου; Δες τι σημαίνει το κάθε ένα ξεχωριστά (+videos)

ευρυγώνιος καθρέπτης

Τι είναι αυτή η διακεκομμένη γραμμή στους πλαϊνούς καθρέπτες;

Alfa Romeo 156

Αναδρομή – Πόσο κόστιζε η Alfa Romeo 156 στην Ελλάδα πριν από 22 χρόνια;